Take Five

Acht broers. Allemaal in de muziek. Mijn vader kwam uit een muzikale familie. Ook thuis beoefende hij met grote regelmaat de toonkunst. Zo dichtbij. Dan denk je: dat wordt gemakkelijk van vader op zoon doorgegeven. Maar niks er van! Bij mij ging dat andersom: van zoon op vader... Lees uit 'Nooit meer Valentijn’:

Op zijn laatste verjaardag die Sjaan in de Jan Vermeerlaan viert, krijgt hij van Agnes, zijn vriendin, een rond en dun cadeau, het is een 45-toeren singeltje dat na wat gezeur en ‘vooruit het is toch feest’ dan toch eindelijk op de pick-up van vader afgedraaid mag worden, die hij uiteraard zelf bedient. Een historisch muzikaal moment: het is de eerste keer dat ik dit soort muziek hoor: Cool Jazz! Het is een in 1959 door Columbia Records in New York opgenomen nummer van het Dave Brubeck kwartet met het door de altsaxofonist Paul Desmond gecomponeerd 5/4 nummer ‘Take Five’ van het album ‘Time Out’ met op de flipside ‘Blue Rondo à la Turk’. Dit is een andere wereld. Een ander niveau. De tijd ver vooruit: als je het nu hoort is het nog steeds klasse. Hier wordt zonder dat ik het besef een klein zaadje in me geplant.

Waar zo'n zaadje na vijfenvijftig jaar nog naar toe kan groeien zie je in het volgende, korte filmpje:

https://youtu.be/MhT6VK4Ucr0


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Heel mooi Peter!
Ik had het vertrouwen en de eer om je boek al in een vroeg stadium te mogen lezen, en nee...... ik verklap niet te veel.
Ik kende het nummer niet, maar dit fragment in je boek maakte me nieuwsgierig, dus ging ik op google zoeken. Zodra ik de eerste noten hoorde, herkende ik het nummer uiteraard. Geweldig dat je dit nu zelf speelt.
Corina de Feijter, op 21-01-20
Als professioneel journalist beheers jij als geen ander de taalkunst om prachtige artikelen en teksten te schrijven. Met dit vertrouwen heb ik je graag mijn boek al in een vroeg stadium laten lezen. De opmerkingen en suggesties die je daarna plaatste heb ik in dank aanvaard en ter harte genomen.
Nogmaals: heel veel dank!
Mooi om te lezen hoe je interesse voor muziek ontstond. En wat een prachtig videofragment! Ik duim voor je dat je binnen niet al te lange tijd zelf weer kunt spelen op je geliefde saxofoon!
Karel de Feijter, op 24-01-20
Dank je, ja ik hoop het ook. Van ganser harte.
Ik was erbij toen je dit nummer speelde in Galerie TON maar wist niet dat er voor jou zoveel herinneringen aan vastkleven. Mooi om te lezen!
Tiny van Houte, op 24-01-20
Ja, absoluut. Elke keer als ik dit nummer hoor of zelf speel moet ik aan die betreffende verjaardag van mijn broer denken.
Take five, een van mijn favoriete nummers. Ik heb we in de vierde klas van de middelbare school een ballet gechoreografeerd! Ik kan me zo goed voorstellen dat deze muziek je inspiratie heeft gegeven!
Mieke, op 26-01-20
Mooi!
Mooi Peter hoe muziek van invloed op je leven is. We hebben je daar life gehoord. Was mooi!!
Wim Hoeckx, op 26-01-20
Ja, ik vond het ook een supermiddag bij galerie Ton!

Take Five

Tijd!

Nu in het AD, editie het Groene Hart

BN DeStem

In de schappen!

De persen draaien!